Quina és la Geologia de La Palma?

Aquests dies es parla molt de l’erupció de La Palma, de com va començar, del tipus d’erupció, de colades de laves, de fissures, de piroclastos, dels sismes precursors, del tremor volcànic, etc., però poc s’ha explicat de la geologia d’aquesta illa.

La Palma, juntament amb El Hierro, són les illes més modernes (no superen els 2 milions d’anys des de que van emergir) i occidentals de tot l’arxipèlag. Ocupa una àrea de 706 km2 i una alçada màxima de 2430 metres sobre el nivell del mar.

La seva morfologia és elongada en direcció N-S. Aquesta morfologia la conformen principalment els volcans de Taburiente i Bejanado, la Caldera de Taburiente, i la zona de rift de Cumbre Vieja. Tots aquests volcans són més moderns de nord a sud…

indicant una migració progressiva del vulcanisme subaeri cap el sud. Diferenciem una part nord més antiga (Taburiente), amb un relleu amb molts més barrancs formats per processos erosius, i una part sud (Cumbre Vieja) on es concentra l’activitat volcànica més recent.

Al nord hi afloren materials volcànics de l’etapa de creixement submarí de l’illa, com la dels volcans en escut Garafía (col·lapsat fa 1,2 milios d’anys), Taburiente, i l’estratovolcà (de mides reduides) Bejenado. (La geologia de la part nord necessitaria un fil a part.

A Cumbre Vieja s’hi concentra l’activitat eruptiva dels últims 150 ka, i òbviament totes les erupcions històriques. Totes elles han anat construint el que anomenem la dorsal o volcà de Cumbre Vieja. Es tracta d’una estructura de tipus rift, d’uns 20 km de llarg…

1950 metres d’alçada i 220 km2 d’extensió real. La part més alta la formen una alineació de cons volcànics i fissures, típiques d’aquestes estructures. La majoria de cons estan concentrats a l’eix del rift que es perllonga cap al sud en una alineació de volcans submarins.

I la composició dels magmes a l’illa? Són magmes alcalins de composicions que varien des de basanites (pobres en SiO2) fins a fonolites (alts continguts en SiO2). Aquestes composicions són típiques a totes les illes Canàries.

I les erupcions històriques? La Palma va ser “conquerida” el 1493 i, per tant, les erupcions històriques inclouen aquelles ocorregudes als últims 500 anys. Totes son estrombolianes (algunes amb episodis freatomagmàtics) i de composicions màfiques (basanites i tefrites).

Font: Meritxell Aulinas, professora del departament de Minerologia, Petrologia i Geologia Aplicada de la Facultat de Ciències de la Terra

Please follow and like us: