Potser encara estic espiat

El líder català celebra la creació d’una comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus i ha lamentat que aquesta opció hagi estat bloquejada al congrés espanyol per la majoria de partits polítics

‘El líder del govern català, Pere Aragonès, ha denunciat aquest dijous (19 de maig) l’ús del programari espia Pegasus de fabricació israeliana contra legisladors i eurodiputats separatistes durant una visita a Brussel·les.

‘L’anomenat afer Catalangate és l’últim cas d’espionatge polític amb el programari espia, que ha provocat una nova disputa entre Madrid i Barcelona, i la dimissió [“] de la directora de l’agència d’intel·ligència espanyola Paz Esteban a principis de maig.

‘Aragonès també ha rebutjat posar data a una possible reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, argumentant que primer s’han de complir determinades garanties. “Demanem màxima transparència, explicacions, assumpcions de responsabilitats i garanties de no repetició”, ha dit aquest dijous en roda de premsa al Parlament Europeu.

‘La investigació, liderada pel grup de recerca CitizenLab amb seu a la Universitat de Toronto i publicada per la revista The New Yorker a mitjans d’abril, va revelar que almenys 65 polítics i activistes independentistes catalans van ser espiats entre el 2017 i el 2020. Aragonès és només un dels principals polítics catalans objectiu del programari espia Pegasus. Però la llista inclou quatre eurodiputats, expresidents regionals, acadèmics i advocats associats al moviment independentista.

“Si em van espiar perquè vaig defensar la independència de Catalunya fa tres anys, i avui encara estic defensant la independència de Catalunya, potser encara m’espien”, ha dit Aragonès. El líder català ha celebrat la creació d’una comissió del Parlament Europeu sobre Pegàs i ha lamentat que aquesta opció hagi estat bloquejada al congrés espanyol per la majoria de partits polítics.

“Parlar de drets fonamentals, d’estat de dret i de democràcia té poc sentit si posteriorment s’espia als representants polítics, periodistes i activistes i la Unió Europea no reacciona de manera ràpida i decidida”, ha dit l’eurodiputada catalana Diana Riba a Euobserver. Riba, que ha estat l’objectiu de Pegasus, va dir que l’ús creixent del programari espia d’origen israelià representa “el greu deteriorament que està patint l’estat de dret” en molts estats membres.

‘Altres estats membres de la UE, com Hongria i Polònia, han reconegut que tenen aquest programari espia per espiar els opositors polítics i els periodistes, la qual cosa va provocar crides per prohibir aquesta tecnologia al bloc.

‘El principal organisme de control de la privacitat de la UE, el Supervisor Europeu de Protecció de Dades, va argumentar a favor de la prohibició del programari espia Pegasus a principis de febrer, mentre que diversos grups de defensa han demanat als estats membres de la UE que imposin sancions al Grup NSO, que està darrere del desenvolupament de Pegasus.

Font: EUobserver, 19-05-22

Please follow and like us: