Milers de catalans protesten contra la decisió de més castellà a les escoles

Euronews: ‘Els manifestants afirmen que això debilitaria el sistema educatiu existent que ha ajudat a tornar a l’ús comú del català després d’haver estat suprimit durant la dictadura del general Francisco Franco del segle XX, malgrat l’ús encara predominant de la llengua catalana local a les aules. “No és propi d’una democràcia que un tribunal invalidi un sistema educatiu recolzat per la societat i el seu parlament”, diu Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, un grup de base que promou l’ús del català que s’ha sumat a la marxa.

‘Les protestes en defensa de la llengua catalana també podrien estimular la mobilització separatista de la regió. Diversos manifestants portaven banderes independentistes i hi van assistir els líders del moviment. La Constitució Espanyola estableix que el català i altres llengües minoritàries com el basc són llengües cooficials i formen part del “patrimoni cultural d’Espanya que ha de ser objecte d’un respecte i protecció especials”.

(…)

‘L’ús de les llengües a les escoles de Catalunya s’ha convertit en un acalorat debat nacional després que una família denunciés que els havien insultat i se sentien amenaçats després de la seva petició perquè l’escola pública dels seus fills a Canet de Mar, al nord de Barcelona, ​​augmenti l’horari d’espanyol tal com imposava els tribunals. “No estem en contra del català. Ens encanta el català i agraïm la riquesa que ens aporta a tots com a individus i com a societat”, ha dit la família en una carta oberta, escrita en castellà i català. “Però som bilingües i també ens agrada el castellà. El nostre objectiu no és més que el castellà formi part de l’educació dels nostres fills d’una manera normal, com passa a la societat catalana”.

La llengua com a qüestió política

La marxa arriba menys d’un mes des que el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la decisió del 2020 d’un tribunal inferior de Catalunya que va donar la raó a una demanda presentada per l’anterior govern conservador espanyol del Partit Popular Mariano Rajoy contra el Departament d’Ensenyament de Catalunya. El Tribunal Suprem va desestimar un recurs de la Generalitat contra la sentència anterior que els centres educatius de la demarcació han de garantir que almenys el 25 % de les matèries acadèmiques s’imparteixen en castellà. Això es traduiria aproximadament en duplicar aproximadament les hores que s’imparteixen els estudiants en castellà. Actualment, la majoria d’escoles només fan servir el castellà a les classes de castellà, deixant tota la resta per ensenyar en català. L’augment pot semblar lleu, però per a molts catalans és un sacrilegi.

“Estic aquí per defensar el sistema educatiu en què vaig ser escolaritzat i els meus fills van ser escolaritzats”, va dir Mónica Muñoz, traductora de 47 anys i mare de tres fills. “[El mandat judicial] és la mort de la nostra llengua. La nostra llengua és la base de la nostra societat, i s’ha demostrat que el sistema educatiu funciona”, ha afirmat Muñoz.

‘L’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, un col·lectiu de base que representa els catalans que volen més castellà a les aules, assegura que si bé unes 100 famílies han portat als jutjats la seva demanda de més castellà, n’hi ha “moltes més” que els donen suport. Però ara s’albira un altre enfrontament institucional entre les autoritats centrals governades per Pedro Sánchez i el seu govern socialista liderat pel PSOE i l’autoritat catalana, dirigida per secessionistes que es comprometen a no complir l’exigència d’augmentar el castellà a les escoles.

‘L’ús del català a les escoles va quedar oficialment prohibit durant el franquisme des del final de la Guerra Civil espanyola de 1936-1939 fins a la seva mort el 1975. Des d’aleshores, la promoció de la llengua és un èxit apreciat, de Catalunya (…)

Please follow and like us: