‘La projecció de cinema en català al Parlament Europeu posa en relleu la hipocresia lingüística de Brussel·les

‘Contradictòriament – lamentablement – , el Parlament Europeu podria lliurar aviat el seu premi a una pel·lícula en una llengua que no es pot utilitzar al Parlament Europeu. El Parlament Europeu està sota una nova pressió per aixecar la prohibició plenària sobre l’ús de llengües no oficials de la UE, a causa del seu propi premi cinematogràfic.

‘Alcarràs, la història en català d’una família de fruiters que lluiten per preservar la seva forma de vida davant les forces del mercat i la marxa de la tecnologia, és una de les cinc pel·lícules finalistes del Premi LUX del Públic del Parlament Europeu d’enguany.

‘La pel·lícula de Carla Simón, que es va projectar dilluns (27 de febrer) al vespre al Parlament en una projecció especial a la qual van assistir dos dels seus actors, té moltes possibilitats de guanyar després de rebre l’Ós d’Or al prestigiós Festival de Cinema de Berlín.

‘Significa que el Parlament Europeu podria lliurar aviat el seu premi a una pel·lícula en una llengua que no es pot utilitzar al Parlament Europeu.

“Aquesta pel·lícula és una bona oportunitat per tornar a parlar d’aquesta situació, que és injusta”, ha dit Diana Riba, eurodiputada catalana a la comissió del Parlament encarregada de supervisar el Premi LUX del Públic.

“Tothom pot entendre millor quan parles amb la teva llengua materna. Pots ser més precís. Hauria de ser normal”.

‘El català és utilitzat per uns 10 milions de persones, la qual cosa la converteix en la 13a llengua més parlada d’Europa, segons el govern català.

(…)

Font: EuObserver

Please follow and like us: