espanya: es reforma el paràgraf de la sedició

Tots els bàndols d’Espanya s’acusen mútuament de “cop d’estat” perquè s’ha d’abolir oficialment el delicte de “sedició”. La reforma judicial tan esperada també està provocant tensió. La dreta tem la reforma.

El govern espanyol vol abolir el delicte, pel qual diversos polítics catalans han estat condemnats a diversos anys de presó, i reformar el poder judicial. L’enrenou al Parlament era inusual.

Espectacle indigne

El fet que un cap de govern no estigui al parlament quan el seu govern planeja un projecte important és tan indigne com el fet que ni el president del Parlament hagi defensat el projecte de llei.

Intentar evitar la votació

Els socialdemòcrates ja van oferir un espectacle indigne que va ser superat pels partits de dreta a ultradreta. El Partit Popular (PP) postfeixista, fundat pels ministres franquistes i que mai s’ha distanciat del cop d’estat de 1936 contra la república i de les dècades de dictadura franquista, havia intentat aconseguir una votació al Congrés per la via judicial.

Això va fracassar, tot i que el tribunal constitucional, dominat per partidaris del PP, s’havia reunit precipitadament a petició del partit, però l’assumpte segueix sent molt explosiu políticament.

La crisi institucional al país encara s’agreuja, perquè encara no s’ha pres una decisió definitiva sobre si, entre altres coses, es pot debatre i votar la reforma i la redefinició del procediment de selecció dels jutges.

Supremacia del dret al poder judicial

Encara que la dreta plantegi el tema de la reforma del paràgraf del “motí”, que no existeix a la majoria de països de la UE, els preocupa especialment que la supremacia del PP a la justícia s’hagi trencat.

Els partidaris del PP s’han atrinxerat al Tribunal Constitucional, al Tribunal Suprem i al Consell de Control del Poder Judicial, que fa quatre anys que està obsolet. Fa quatre anys que impedeixen la renovació perquè aleshores perdrien el control i ja no podrien anul·lar projectes importants del govern a través de la justícia.

Estat de dret espanyol en dubte

El procés està tan incrustat que fins i tot la Comissió de la UE a Brussel·les està preocupada i amenaça amb sancions perquè ara també es qüestiona l’estat de dret espanyol a Brussel·les.

La recent visita del comissari de justícia de la UE, Didier Reynders, no va suposar cap avenç. Els de dretes també intenten utilitzar el poder judicial que controlen per evitar que es trenqui el bloqueig.

El procés és complex. S’ha de canviar el nomenament dels jutges constitucionals, fa temps que està pendent la reelecció d’alguns jutges. Fins ara, cal una majoria de tres cinquenes parts per a això. Per tant, la majoria de dretes del cos electoral va poder evitar amb èxit l’elecció de jutges més progressistes.

Tanmateix, com que el Tribunal Constitucional torna a tenir un paper central en el nomenament dels jutges del Consell de Control (CGPJ), la seva renovació està bloquejada durant quatre anys. El tribunal constitucional està actuant aquí en contra de la constitució, perquè no hi ha cap previsió per a un CGPJ executiu.

Però sota el lideratge adequat, simplement continua com sempre, nomena nous jutges i així consolida la supremacia correcta en el poder judicial durant molt de temps. El govern sempre pot interposar-se en projectes importants.

Tanmateix, els socialdemòcrates s’han disparat al peu per donar suport al fet que precisament aquest tribunal constitucional polititzat, a Catalunya va prohibir al parlament català debatre i votar projectes. El bumerang de l’acció antidemocràtica torna ara i els podria colpejar amb força.

Via Telepolis, Ralf Streck

Please follow and like us: