Entrevistes als candidats de Primàries Barcelona: David Folch

Encara no segueixes @CanalRepública a twitter?

David Folch, candidat de Primàries Barcelona

Aquí pots consultar el seu currículum

Com voldries que fos la teva ciutat?

M’imagino una ciutat on tots els barcelonins puguin dur una vida el més plena possible. Per vida plena entenc disposar d’un habitatge digne, una feina que els ompli, tenir les persones estimades al voltant, gaudir d’una oferta de lleure i d’aprenentatge el més variada possible i tenir obert el ventall més ampli de possibilitats en tots els aspectes de la vida, amb uns serveis socials que puguin pal·liar les mancances. Crec que això només serà possible en tota la seva completesa si Barcelona és capital d’estat, una ciutat de primera divisió. Però també vull recalcar que Barcelona, al cap i a la fi, serà el que els seus ciutadans vulguin o facin que sigui. La visió de l’alcalde i la feina de l’Ajuntament no és vàlida sense el suport dels barcelonins.

Quin és el teu projecte per Barcelona?

La idea principal de la meva candidatura és convertir Barcelona en la capital de l’estat independent català. Entenc que la qualitat de vida dels barcelonins depèn en gran mesura de si Barcelona és capital, o no ho és. Per exemple, l’altre dia a la revista Nature sortia un article on parlava de les virtuts de Barcelona, tot i ser una “ciutat de segona divisió”. Si volem la vida plena que esmentava en la primera pregunta, ens cal la independència, hem de ser de primera divisió. És imprescindible. Fixeu-vos que en projectes espanyolistes també fan servir el concepte de capitalitat, tot i que de forma esbiaixada. Una dada simple prou eloqüent: de les 193 capitals d’estat del món, cap vol deixar de ser-ho. És una obvietat, però és el reflex pur dels beneficis tangibles i intangibles que té el ser capital, i que beneficiaran finalment tots els barcelonins.

Quins són els principals problemes que té?

De tots és prou sabut que el principal problema és la manca d’habitatge, de molt difícil resolució i que implica molts agents i administracions. La seguretat ciutadana també, tot i que se n’està magnificant la dimensió en benefici d’alguna candidatura espanyolista. Però per mi el problema de futur és la manca d’ambició per la ciutat, la manca d’orgull en ser capital, que pot traspuar fins a convertir la grisor que potser es percep en l’actual mandat en una característica permanent. Una grisor que no és estètica o ètica només, sinó que acaba repercutint en les oportunitats dels barcelonins. Cal ser capital, cal ser far de la Mediterrània altre cop. I cal creure-s’ho i transmetre-ho repetidament.

Quina solució proposes?

Vull ser molt sincer. Per a l’habitatge no puc proposar una solució màgica: potenciar l’oficina de lloguer, incrementar el parc de pisos disponibles amb la construcció, una possible regulació del preu de lloguer, etc., són mesures totes que tenen pros i contres i que poden ser viables en unes circumstàncies o districtes i en d’altres no. Cal implicar-hi tots els agents però no podem obviar que en les grans ciutats és un problema que no s’ha resolt satisfactòriament i per tant no voldria fer falses promeses. Ha d’estar a l’agenda permanent de tot alcalde/dessa, això sí. Sobre la seguretat ciutadana afirmo que recuperaré l’autoritat als carrers i que faré la vida impossible als narcopisos. És intolerable la seva existència i menys amb la prepotència pública que a vegades es demostra. Cal que tots els barcelonins, del barri que siguin, tinguin la seguretat necessària per viure dignament i no em tremolarà el pols per aplicar la força legal requerida per aconseguir-ho.

Quina implicació ha de tenir la teva ciutat en la construcció de la República?

No només Barcelona ha de recolzar la independència, sinó que el que jo proposo és que sigui també punta de llança del procés. La meva candidatura és de batalla independentista, activa i permanent. Una de les promeses en el terreny simbòlic que he fet és despenjar la bandera espanyola de l’ajuntament i canviar el nom de la plaça Espanya a la de Primer d’Octubre. En el terreny efectiu, vull seguir els consells que ha donat l’ANC pel que fa a tots els proveïdors i empreses que treballen amb l’Ajuntament. I a nivell internacional, des del lloc d’alcalde, vull potenciar la idea de Barcelona com a capital d’estat independent català. És a dir, la meva alcaldia, està a disposició plena del Govern i del Parlament per a fer efectiva la Independència i hi insistirà.

Quina opinió tens sobre la creació del Consell Per la República?

He llegit opinions a favor i en contra i he pres la determinació de registrar-m’hi per molts motius: ajudar els exiliats n’és un, més enllà de si estic d’acord o no en tots els passos o decisions que han pres. Vull recordar que els presos o exiliats ho són no per haver-nos fallat o no en fer la república, sinó perquè l’estat espanyol els ha perseguit per voler fer la independència. No ho podem oblidar mai ni equivocar-nos d’enemic. També perquè crec que si s’implanta el que han promès de l’e-república, és un pas més cap a la independència. I finalment, un aspecte fonamental per mi: a nivell d’estructura política potser és l’única que romandrà de tot el que va passar l’octubre del 2017. És a dir, si eliminem el Consell o el fem fracassar, només ens quedaran les estructures autonòmiques, i segons quin ús se’n faci, ens oblidarem de tot el que vam aconseguir l’1 d’octubre, que és molt. Recomano registrar-se al Consell, sense cap dubte. Pot ser molt útil en el futur immediat amb la direcció adequada. No hi perdem res (sí, 10€, d’acord).

Els nostres lectors pregunten:

@AlbertJaimeC – En el cas d’un empat (o triple empat) entre partits independentistes que fes que la llista de Primàries fos determinant, a quin partit donaries l’alcaldia?

La resposta és senzilla. Al que es comprometi a posar l’Ajuntament també al servei de la independència, que vol dir recolzar el que digui Govern i Parlament per fer l’estat independent i fins i tot, empènyer per a que així sigui.

@artur_payarol – Canviaries els comptes bancaris de l’Ajuntament a Banca ètica? I l’energia dels locals municipals?

Tinc el propòsit de canviar els comptes i els subministradors seguint criteris de proximitat i els que ha donat l’ANC. No té sentit tenir els comptes en entitats que no tenen la seu a Catalunya. El subministrador de l’energia, telefonia, internet, ens ha de garantir la disponibilitat en qualsevol situació política. Si es compleixen aquests paràmetres i és beneficiós pels barcelonins, apostaré per la banca ètica i el subministrament energètic el més ecològic possible.

@IgnasiPerez1 – Consideres que tendir a la gratuïtat del transport públic seria una bona mesura en la millora de les condicions de vida de la ciutat? Tens prevista alguna mesura al respecte?

Vull ser gradual pel que fa a la gratuïtat del transport públic. No vull fer una promesa fàcil que després no pugui complir. Llenço aquí, però per primer cop, una de les meves propostes pel transport: canviar de pagament per viatge al pagament per dia amb un preu inicial de 7 dies (individuals) a una T-10. L’objectiu no és només abaratir el cost, sinó atreure els usuaris de transport privat que poden fer molts trajectes en un mateix dia. L’abaratiment general dependrà de la disponibilitat pressupostària i cal una anàlisi in situ, sent alcalde, per prendre d’entrada altres mesures més agosarades.

@Lourdes09521031- Quina sol•lució li donaries al greu problema dels Top Manta?

Tampoc hi ha una solució màgica. Jo crec que no es pot resoldre només amb l’ús policial. Cal tenir sempre present que a diferència dels narcopisos, dels carteristes, etc., són gent que es guanya la vida venent. Sóc conscient del perjudici al teixit comercial legal i de la possible consolidació de grups organitzats a l’entorn de productes falsificats. Cal combatre-ho. Però cal donar una sortida a aquesta gent que es guanya la vida treballant. I alhora cal evitar l’efecte crida. Proposo treballar amb la màxima discreció, evitant el sensacionalisme. Recuperant per una banda el respecte que han de tenir els manters per l’autoritat i per la Guàrdia Urbana (no podem permetre enfrontaments), però per altra banda buscant sortides dignes per aquests treballadors, que normalment requereixen finançament i acord entre administracions. Mà esquerra.

@Inuart – Impulsaràs algun mecanisme de participació ciutadana?

No seré políticament correcte ara, però no ho crec especialment essencial tenint les eines que tenim fins ara. Jo mateix he adreçat preguntes a l’ajuntament a través de l’OAC o el 010 i he de dir que he rebut resposta satisfactòria, de vegades positiva o de vegades negativa. Entenc que les propostes s’han de vehicular a través dels representants escollits democràticament, en els plenaris de districte oberts al públic, o a través del ric teixit associatiu de la ciutat. Deixa’m ser molt cru. És molt difícil garbellar de vegades les grans idees quan hi ha un soroll de fons (o spam) considerable i estic segur que tots tenim experiències personals, de treball, de grups de xarxes, on de tanta informació al final no n’obtens res. Crec que cal una jerarquia en la transmissió de les propostes, que evidentment no les talli, però que faci de filtre raonable. Al meu parer, les eines que tenim a l’Ajuntament són suficients per aquell qui vulgui fer propostes. Altra cosa és algun referèndum en algun punt concret d’especial importància, deixant clar que normalment han de ser els electes qui prenguin les decisions, ja que disposen de la informació i se’n responsabilitzin, que per això cobren, entre altres coses.

Pots llegir totes les entrevistes dels Candidats de Primàries Barcelona en aquest enllaç

Please follow and like us: