Els Portaveus Van Instar la Generalitat de Catalunya a Ignorar una Decisió Contrària del Tribunal Suprem espanyol

Deutsche Welle, Alemanya: ‘Unes 35.000 persones es van manifestar a Barcelona contra una sentència judicial que s’hauria de parlar més castellà a les escoles públiques. El lema de la concentració era “Ara i sempre: Escola en català” (…)

‘Els jutges havien ordenat que almenys el 25 % de les classes es fessin en castellà. Fins ara, la majoria de centres de primària de Catalunya han impartit dues classes setmanals de castellà de 45 minuts, i la resta d’assignatures s’imparteixen en català. Tanmateix, molts estudiants de la comunitat autònoma del nord-est, que lluita per la independència, parlen castellà fora de classe.

Inspectors a l’aula

‘El cap de Govern autonòmic, Pere Aragonès, ha denunciat la sentència del tribunal com a part d’una “ofensiva del nacionalisme espanyol”. Altres oradors van suggerir que els partidaris de més castellà estaven realment interessats en “menys català”. Els crítics del model de llengua catalana, en canvi, veuen la baixa proporció de castellà a l’aula com a part dels esforços per separar Catalunya d’Espanya.

‘Mentrestant, el conseller d’Educació de Catalunya ha anunciat controls per part dels inspectors per garantir que només es parli català i no castellà a classe. Gairebé la totalitat dels 7,7 milions d’habitants de Catalunya saben parlar castellà i un bon 80 % parla català. Al voltant d’un tercer afirmen que el català és la seva llengua materna.

Idioma oficial a Andorra

‘Sota el govern del dictador Francisco Franco, que va acabar l’any 1975, la llengua i la cultura catalanes havien estat suprimides. Avui dia, el català, que, com el castellà, és una de les llengües romàniques, està reconeguda com a llengua oficial no només a Catalunya, sinó també a Andorra, Balears i València.

Please follow and like us: