Els Catalans Protesten per la Imposició de mes Castellà a les Escoles

The Philadelphia Inquirer via Associated Press: ‘Milers de catalans han sortit als carrers de Barcelona per protestar contra una decisió judicial que imposa que el 25% de totes les matèries escolars s’imparteixin en castellà i redueix l’ús encara predominant de la llengua catalana a les aules.

‘Els manifestants diuen que això amenaçaria el seu apreciat sistema educatiu, que ha ajudat a tornar el català a l’ús comú després d’haver estat suprimit durant la dictadura del segle XX del general Francisco Franco.

“No és propi d’una democràcia que un tribunal invalidi un sistema educatiu recolzat per la societat i el seu parlament”, ha dit Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, un grup de base que promou l’ús del català que s’ha sumat a la marxa. “Segons les nostres enquestes, el 82% dels catalans donen suport” al sistema actual.

‘La defensa renovada de la llengua catalana també promet galvanitzar el moviment separatista de la regió que ha lluitat per mantenir la seva unitat. Diversos manifestants portaven banderes independentistes i hi van assistir els líders del moviment.

(…)

‘El 2019, el Tribunal Constitucional espanyol es va pronunciar contra una altra demanda presentada pel Partit Popular conservador espanyol i va dir que el sistema d'”immersió lingüística” de Catalunya en català era constitucional. La Constitució Espanyola diu que el castellà és la llengua de la nació i l’hauria d’aprendre i parlar tothom. També estableix que el català i altres llengües minoritàries com el basc són llengües cooficials i formen part del “patrimoni cultural d’Espanya que ha de ser objecte d’un respecte i protecció especials”.

L’autor parla al seu article de la família de Canet que ha originat la sentència, sobre la qual diu que ha explicat en una carta oberta que “No estem en contra del català. Ens agrada el català, i agraïm la riquesa que ens aporta a tots com a persones i com a societat. “Però som bilingües i també ens agrada el castellà. El nostre objectiu no és més que el castellà formi part de l’educació dels nostres fills d’una manera normal, com passa a la societat catalana”

Please follow and like us: