El telèfon intel·ligent no és una eina privada

“El telèfon intel·ligent no és una eina privada”. Jordi Baylina ho va saber des del principi. I no obstant va quedar impactat per la troballa que li va explicar fa gairebé dos anys un conegut del reconegut laboratori de recerca canadenc Citizen Lab.

“Em pregunta sobre un missatge de text estrany d’una autoritat espanyola. I sí, vaig recordar un d’aquests missatges, el remitent era l’autoritat fiscal espanyola, mostrant la meva identificació fiscal o número d’assegurança social. Deia que hi havia una notícia, una notificació”.

‘Baylina hi va fer clic, però tot el que va aparèixer va ser una pàgina web irrellevant. Com que fa 10 anys tenia un petit antecedent amb les autoritats, que fa temps que es va aclarir, l’SMS no el deixava anar. Quan estava de visita a la seva terra natal catalana, espontàniament va decidir passar pel taulell. Els empleats al lloc estaven perduts. No tenien idea de quina notificació parlava exactament.

‘L’SMS no procedia de les autoritats fiscals. Era una identitat falsa destinada a encoratjar Baylina a fer clic en un enllaç fatal. Un enllaç amb què inesperadament li va arribar un troià al seu mòbil: un troià anomenat Pegasus.

‘’El infectant’ desconegut va intentar “infectar” el telèfon intel·ligent de Baylina 26 vegades, segons l’informe de Citizen Lab (abril de 2022). Era evident que amb aquesta persistència els atacants tindrien èxit tard o d’hora. A més: gairebé tots els intents d’infectar el seu telèfon intel·ligent van tenir lloc “en terra de Suïssa”. Perquè els ‘infectants’ sabien exactament de les seves estades.

Conegut per la seva implicació en el moviment separatista

(…)

Font: Das Netz ist politisch, Suïssa (https://dnip.ch/2022/09/01/pegasus-spurensuche-bei-einem-betroffenen/), 01.09.22

Please follow and like us: