El CGPJ fa anys que exerceix les seves funcions de manera interina, generant preocupació a Brussel·les

‘Espanya sota el foc de la UE pel no funcionament del poder judicial’ [paraules, no fets? En tot cas està bé paraules, que estan a les hemeroteques recents. A veure a on porten les paraules. Potser és que ja tenen prou feina amb altres dissidents autoritaris sense independència judicial – justícia altament polititzada, com Hongria i Polònia?]. [Espanya està als primers llocs de falta d’independència judicial segons un informe de la UE del qual ja vam parlar a Canal República (https://canalrepublica.cat/la-comissio-europea-denuncia-espanya-en-un-informe-per-la-falta-dindependencia-judicial-i-la-necessitat-de-renovar-la-cupula-judicial/)].

‘Espanya ha de renovar urgentment l’òrgan judicial més alt del país, ha advertit la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová. El Consell Nacional del Poder Judicial (CGPJ), l’òrgan que vetlla per la independència dels tribunals i nomena alguns magistrats del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem i d’altres alts òrgans judicials, fa anys que exerceix les seves funcions de manera interina, generant preocupacions sobre l’estat de dret a Brussel·les.

‘En una carta enviada divendres (9 de setembre) al president del CGPJ, Jourová va manifestar la seva preocupació per la “situació greu” en què es troba la justícia espanyola després de quatre anys d'”anormalitat institucional” provocada pel bloqueig de la renovació dels membres de la institució. .

‘El consell està format pel president del Tribunal Suprem, més 12 jutges o magistrats i vuit advocats o altres juristes de “reconegut prestigi”. ‘El nomenament d’aquests 20 membres està subjecte a una majoria qualificada de tres cinquenes parts al parlament (congrés i senat), però des del 2018 no s’havia arribat a cap consens, i els experts adverteixen que qualsevol prolongació d’aquesta situació desacreditarà la institució.

‘En l’informe sobre l’estat de dret de la UE d’aquest estiu, la comissió va destacar la importància de reduir la influència del poder legislatiu o executiu sobre el poder judicial per reforçar la independència judicial. El capítol d’Espanya va abordar la renovació del CGPJ, instant a Madrid a arribar a un acord i, immediatament després de la renovació, a iniciar una reforma en la manera de nomenar els seus membres “tenint en compte els estàndards europeus”.

“La prioritat absoluta és… que la justícia espanyola recuperi la seva plena normalitat institucional” per dur a terme la tasca democràtica que li correspon, ha dit Jourová.

(…)

‘Però l’enfrontament continua

(…)

‘Després de les amenaces de Lesmes, el principal negociador del PP sobre la renovació del CGPJ, l’eurodiputat Esteban González Pons, va oferir al govern renovar els membres del consistori amb el sistema actual – però amb unes condicions.

‘La ministra de Justícia espanyola, Pilar Llop, per la seva banda, ha rebutjat la proposta argumentant que la renovació es podria fer ara mateix si el partit de l’oposició volgués “de debò” desbloquejar l’actual estancament.

Font: EuObserver (https://euobserver.com/rule-of-law/156045), 13-09-22

Please follow and like us: