Què hem de fer?

Encara no segueixes @CanalRepublica a twitter?

canadell

Article de Joan Canadell empresari co-fundador del Cercle Català de Negocis

Llegeix tots els articles de Joan Canadell a Canal República

 

“Què hem de fer?” em pregunta darrerament força gent … La meva resposta és: les 3Ps (Paciència, Perseverança, Perspectiva). Permeteu-me que ho desenvolupi.

PERSPECTIVA: fa nou anys que faig xerrades sobre la independència gairebé cada setmana. Puc afirmar que vist amb perspectiva la societat catalana ha canviat molt. Al 2009-10 la gent ens deia que la independència era impossible, que mai ens deixarien, que potser ho veurien els nostres fills o néts, que érem idealistes …

Ara la gent diu que tenim pressa, que no hi ha marxa enrere, que farem el que calgui … gran part de la societat catalana ha entès que no hi ha cap més solució que esdevenir República. Aquest fet és sense dubte definitiu. Si mantenim la determinació, si no fem marxa enrere, és simplement qüestió de temps.

La clau és com fer efectiva la República, i aquí és on tenim diferències com a societat, ens cal decidir entre tots el COM, després d’un primer intent fallit.El principal escull ara és aquest donem-nos temps. Entretant cal avançar pacientment…

PACIÈNCIA: un embaràs són nou mesos, un brexit dos anys, fer un Estat en una societat moderna i benestant com la nostra poden ser uns quants anys. Molts estats s’han creat amb guerres cruentes que han durat anys. Aquí no volem víctimes, en tot cas les mínimes possibles i això vol temps.

Entretant podem desconnectar cada dia més de l’Estat oligàrquic espanyol i connectar cada cop més amb els valors republicans.

Es poden fer moltes coses en aquesta línia: canviar d’hàbits de consum (adéu IBEX), consumir mitjans de comunicació catalans proactius, fomentar cultura i tradicions…

En aquesta línia el govern ha anunciat que posarà en marxa iniciatives interessants en breu, com el procés Constituent, el Consell de la República, la República digital … tot això els propers mesos ens permetrà anar construint República. Participem-hi, animem-nos, vivim-ho amb passió!

Com que el problema més greu ara són els partits, i hi ha eleccions a la vista (municipals), la clau és pressionar-los i la millor manera és exigir-los que vagin units i sinó, muntar llistes de primàries i que decideixin si volen entrar o si els superem. Apunteu-vos a @PrimàriesCat

PERSEVERANÇA: Cal seguir picant pedra, esperant el moment oportú, el mur de Berlin semblava molt sòlid però el dia menys esperat es va esberlar i va caure. L’Estat espanyol té molts problemes, les quatre crisis (pensions, deute, corrupció i democràtica) i el món cada cop ho veu més …

En canvi Catalunya cada cop és més forta, creix més del 3% des de fa quatre anys, arriben inversions importants contínuament, les exportacions no paren de créixer, el turisme millora any rere any en ingressos, la industria creix més del 5% anual, la construcció va millor…

Cada cop som més forts i l’Estat més dèbil. Cada cop tenim més simpaties internacionals i ells queden més en evidència (Borrell és un diamant en brut).

Aquests suports son clau pel dia que decidim fer efectiva la República i demanar reconeixement. No és en va i el 27O no ho teníem.

Cal doncs esperar però de forma activa, animats, pressionant els polítics, desconnectant d’Espanya i connectant/construint la República, de moment de forma gradual i arribarà el moment que s’acceleri. En el mes de Novembre tenim una data límit per Sánchez, el 21D en Torra en té una altra …

La tardor que havia de ser calenta, ho serà, la no aprovació de pressupostos tensionarà, la fi de la compra addicional de deute del BCE pot condicionar, el que passi a Itàlia pot contagiar. Sabem que Merkel pressiona per una solució pactada, que seria el millor, però que l’Estat no la voldrà.

I per tant arribarà un moment que o bé la UE intervé l’Estat i obliga a fer un Referèndum, o bé nosaltres decidim optar definitivament per la via unilateral. Si aquest fos el cas, arribarem al moment de la veritat. Preparem-nos tots per això, les revolucions es fan a les primaveres…

Si la solució ha de ser una primavera catalana, el que caldrà és molt esperit de sacrifici, fa temps vaig recomanar estalviar per si cal deixar de treballar 1-2-3 setmanes … Caldrà organització, reforceu els CDR’s, caldrà mobilització, prepareu-vos. Si cal ho farem, oi?

Joan Canadell

Empresari co-fundador del Cercle Català de Negocis

Please follow and like us:

11 thoughts on “Què hem de fer?

  1. com més aviat millor estem una mica cansats de tanta incongruència aquí sempre paguen els mateixos els catalans farem el que sigui per arribar a la república .

  2. Joan…estic d’acord amb tot…nosaltres estem aquí…el poble està unit…tenim Òmnium ..ANC.. CDR…i ens queda apuntarnos a la crida del president Puigdemont…jo estic apuntada..
    Teniu raó si no es possa una data límit saps q per els polítics …qui dies passa anys….no tots però algun partit d’aquest no saps mai en quina sortirà…el poble tira endevant !!!
    Gràcies maco / macos

  3. El vaig conèixer en una conferència a Riudarenes.Ok. Molt inteligent, honrat i treballador. Estem amb tu i la gent guapa de la nostra terra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *