Català, L'Altaveu, Opinió

El final del procés és a prop…

 Leer en castellano

Encara no segueixes @canalrepublica a Twitter?
Llegeix tots els articles de Joan Canadell a Canal República.

IMG_20180714_072037

 

Aquests últims dies han passat moltes coses: el president Torra s’ha entrevistat amb el president Sánchez, hi ha hagut una trobada amb la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon i per rematar la setmana el tribunal alemany ha descartat els càrrecs de rebel·lió i sedició amb els que s’acusava al president Puigdemont. Per entendre tots aquests moviments li hem demanat una petita anàlisi a en Joan Canadell. 

 

 

 

Per Joan Canadell

Fa uns 12 anys vaig llegir un escrit de Joan Fonollosa, exprofessor meu d’enginyeria on desenvolupava una idea interessant. Castella mai negocia, sempre aposta per blanc o negre. Catalunya és de grisos. Davant d’aquests dos plantejaments, calia portar l’Estat a un extrem i ell mateix cauria a la trampa…

L’Estat comandat per Rajoy ha caigut en aquesta trampa, no ha volgut negociar, en definitiva perquè mai ho ha sabut fer, fa cinc segles que no sap negociar amb els seus pobles, simplement els extreu tot el que pot fins que, farts, decideixen marxar.

Mig món depenia de Castella fa quatre segles, i avui ja no queda res més enllà de la península, i aviat, començaran a perdre bocins d’allò que en diuen Espanya. 

Amb aquesta perspectiva de fons, pensem què ha passat els darrers mesos. El dia 1 d’octubre, els líders europeus van veure que Rajoy era incapaç de resoldre el problema català, Rajoy va assegurar que amb les eleccions “urgents” del 21D guanyaria i s’acabaria tot, i va perdre. Merkel va prendre bona nota, però es trobava dèbil per la seva situació interna. No podia actuar, però si moure fils. La sentència de la Gürtel, anticipada temps ençà seria el detonant, Sánchez havia de posar-se al capdavant, el PNB havia de donar suport i els partits independentistes havien de fer la seva part, els hi anava tot…

Dit i fet, sentència, moció, nou Presidente, i oh sorpresa, negociació “urgent” amb Catalunya, i sense renuncies al dret a l’autodeterminació. Però perquè Merkel, i altres líders europeus haurien de precipitar aquest canvi? Perquè Espanya és el major risc que té la Unió Europea per seguir viva, molt més que la immigració. El deute espanyol és impagable, les pensions ja no es poden sostenir, la corrupció és inadmissible i la manca de democràcia a Espanya no es pot defensar dins dels valors europeus. És qüestió de temps que la bomba esclati, tothom als cercles de poder sap que aviat començarà un nou cicle de pujada de tipus d’interès i probablement una crisis, no de les pitjors, que a Europa no és preocupant però que Espanya no pot aguantar. Qui pagarà el deute? Qui pagarà els interessos del deute? Mala peça al teler…

L’Estat espanyol necessita un veritable canvi, una revolució interna i una nova modernització que com sempre ha de venir de la mà dels catalans. Si el procés d’independència no existís, potser ara s’hauria d’inventar…

Quina és doncs la solució a tot aquest greu escenari? Negociar la reforma de l’Estat. Per Europa no és tan important que Catalunya segueixi dins o fora, segur que preferirien evitar efecte contagis en altres Estats imperials com França o Itàlia, però Alemanya és la que marca el camí, i és un Estat federal. Per tant, la proposta Merkel hauria de ser aquesta, convertir Espanya en un Estat federal, on regions fortes econòmicament com Catalunya ajudin a les altres amb una quota de solidaritat acceptable, però amb prou poder de decisió per anar soles pel món i potenciar el seu propi model econòmic.

Catalunya té molt clar quin és el seu model, i de fet ja fa mesos que s’estava desenvolupant, curiosament quan encara no sabíem res de la moció de censura…

Catalunya està destinada a ser l’economia locomotora del sud d’Europa. Tenint en compte que durant molt temps Catalunya ha estat col·lapsada per l’estat espanyol, en quan se la deixi tranquil·la, serà la regió econòmica amb més creixement d’Europa, amb increments del PIB superiors al 5% durant uns quants anys (al meu llibre potencial d’Estat, escrit al 2014 ja vaig explicar el com i de fet ja està passant el que allà preveia…)

Però com passarà tot això? Les negociacions ja han començat, de fet és el primer que ha fet Sánchez en quan ha estat nomenat President. Posar primer els bascos era una bona idea per donar temps a preparar l’estratègia de negociació. Sánchez no sembla federalista, perquè si ho hagués semblat no hauria tret els diputats que va guanyar a les darreres eleccions, però recordem que fa uns anys el PSOE ho defensava sense complexes, per tant, alguna cosa quedarà.

Sánchez voldrà negociar una sortida dialogada, en la qual la monarquia dona pas a una República espanyola, i la Constitució es modifica per crear un Estat realment federal, això si mantenint la capitalitat i el poder polític a Madrid.

Aquesta pot ser hores d’ara la proposta, amb canvis reals en llengua, educació, reducció del dèficit fiscal, i reconeixement de Catalunya com a nació dins la nació espanyola. Les filtracions sobre la Monarquia apareixen en el moment oportú, i sembla que tenen recorregut…

El MHP Torra no és federalista, sap prou història com per saber que aquest escenari a la llarga pot ser una trampa i per tant tensarà la corda per posar sobre la taula un referèndum vinculant amb dues opcions: la república espanyola federal, i la república catalana independent.

Com pot guanyar Torra aquest escenari? Deixant tranquil·la a Merkel, i assumint una part del deute espanyol molt superior al que ens tocaria per població (16%). De fet pot assumir pagar la part principal dels interessos durant els propers anys si a canvi s’accepta de forma pactada la República catalana independent. Com pagarem els catalans aquesta morterada? Treballant com hem fet sempre. Mentre l’Estat espanyol viu les quatre crisis que he mencionat abans, Catalunya viu un renaixement econòmic d’ordre mundial, com hem fet en altres ocasions per cert…Catalunya és avui un dels quatre motors europeus, però a diferència dels altres, es troba en fase de creixement, i rècord en exportacions, turisme, indústria i sobretot, sector de noves tecnologies. Totes les inversions que estant venint, setmana darrera setmana de multinacionals de primer ordre mundial com Facebook, Microsoft, Siemens, Satel.logic, Nestlé, Alianz, UPS, etc, la majoria per establir centres d’investigació i tecnològics son la prova definitiva que Catalunya és la regió europea a potenciar perquè en els propers anys marcarà l’equilibri nord-sud d’Europa (nord amb Alemanya, nord d’Itàlia i part del nord de França). Aquesta revolució econòmica generarà un gran superàvit de caixa que ajudarà a l’Estat espanyol a fer la revolució que li cal. Hi ha regions de l’Estat amb un potencial molt alt de millora, sobretot fent la revolució industrial que mai han fet, i a base de baixos salaris atraure grans inversions que ara marxen al nord d’Europa (Polònia, Txèquia, Hongria,…). Heus aquí la cirereta del pastís per solucionar el segon greu problema d’Europa: la immigració. Una revolució industrial amb fortes inversions seria la clau per poder reequilibrar la immigració que arriba del nord d’Àfrica. De fet sembla que Sánchez s’hi ha posat prou bé amb el tema immigració, no troben?….

Segona part de l’article aquí

Please follow and like us:

51 thoughts on “El final del procés és a prop…”

  1. Es una trama urdida des de js fa temps. Europa (o s’ha de dir Alemanya) s’hi juga molt per la supremacia economica en el mon sencer.
   Com deia l’eslogan publicitari de la campanya de Clinton: ‘es la economia… estupido’.
   I qui no veigi aixo (PPSOECs) estan condenats a fracasar.
   Es cert que la españolada; els ‘medios sospechosos habituales del regimen’; tot un TSJ; tot un TC; tota una AN; tot un IBEX; i… 10M de fanatics nomes veuen ‘la unidaz de elpanya’.
   Pero davant dels calers… Alemanya te pous mecanismes per aturar aquests descerebrats que no veuen mes enlla dels seus nasos.
   Resumint: l’ordre mundial, en aquest cas la supremacia economica alemanya, ja esta escrit des de fa molt temps. Tot lo altre (partits politics, fanatics, i demes gent de mal viure) son un petit gra en el cul… d’Alemanya. Pero res que no es pugui solucionar amb quatre cops de puny damunt d’una taula d’un pais que viu anclat en el pasat…
   ‘Es la economia estupid…’ Deia un que estava ben arropat pels: Iluminati, Bieldelberg, etc…
   Salutacions: toti

 1. Fa cert tems que tot camina en aquesta direcció. Em costa molt creurer que quedi encara gen de la Castella més o menys profunda que sigui tan cega que no vegi que perdran Catalunya com varen perdre Cuba, Filipines, etc.
  Se’n diu “matar la gallina dels ous d’or”.
  Recordo aquelles obres…
  “La maté porque era mía”
  “Hay un camino a mi derecha”

 2. A nosaltres no ens convé un estat federal amb un país que mai compleix els seus compromisos. En uns anys tornaríem a la situació actual. INDEPENDÈNCIA O RES.

 3. Em sembla que això es fer volar coloms. Els castellans deixaran que Espanya s’enfonsi, abans que negociar i, després, a base de mentides, en culparan als catalans. És el seu enteniment del poder del conqueridor que humilia al contrari.

  1. No
   poc Di molta cosa estic molt emprenyada de aquesta gent tan ofana i soperba..no tenen valors .per deixa tira endevant un poble q lluita per la seva LLIBERTAT..Q TE UN MOTOR AMB MOLTAS REVOLUCIONS…..FORA LA CORRUPCIÓ DEL PP…I ELS FAMOSOS BARONS DEL SOCIALISTAS AMB LAS ARCAS SEBAS PERSONALS BEN PLENAS ….SALUD I REPÚBLICA.. VISCA CATALUNY LLIURÀ DE CORRUPTES…..

 4. Pensaba que moltes persones que les anomenàvem independentistes, d’això i en tenien bastant poc. Per contra ara sí que , crec en moltes d’altres, que són presos polítics dels colonitzadors, amb suficient capacitat per portaCatalunya allà on desitjem i creiem ens mereixem.Visca la Llibertat, la Democràcia, La República i lluny de la monarquia arcaica i usurpadora del poder econòmic de la nostra terra. Doncs la resta d’els que vivim a Catalunya no han deixat de llepar el cul d’els diferents governs de Castella. Agraid per haberma donat aquesta oportunitat , expressat públicament com penso i també com soc

 5. Em sembla prou interessant i podria ser una solució, per tirar endavant la economía, a Ñ està molt malmesa i ademés han deixat els calaixos ensucrats i per això Ú E tremola.

 6. Res es casual tampoc que aquestas multinacionals axin decidit totes alhora aterra a Catalunya diuen que estanvestin el ninot estem a punt de.fer el salt definitiu

  1. Fes volar mes coloms i em portas un altre PUJOL per recolsar la burguesia capitalista catalana del 3%. Gracies Pascual Maragall per denunciar-lo.

 7. El federalisme de la Merkel és un perill, més subtil que el franquisme desacomplexat actual d’espanya. Anem amb compte de no sortir del foc per caure en les brases. Vam votar República Catalana, ni més ni menys!
  Alemanya pressionarà brutalment els nostres polítics de forma encoberta. Els Catalans no ens podem adormir i hem de pressionar per la República.

 8. Es molt positiu com de costum, però amb una dosi gran especulativa, i es que hi han tantes variables des controlades que serà qüestió d’espera per comprovar-ho.

 9. Una solemne estafa però va bé que avisis si bé jo fa molt que t’he vist a tu i a la resta d’estafadors processistes el llautó i la manipulació amb la que anaves preparant la gent perquè s’enpassi el nou cafè per a tothom, que és allò pel que sempre han treballat els partits com ERC i PDeCat i els seus gurús, amb tu al capdavant

 10. España tiene una deuda de $1.129.600.546.448 (91.1% PBI), Francia: $2.5 billones(102% PBI) Italia: $2,3 billones (122%PBI) y Alemania, el motor de Europa:$2,8 billones (86%PBI).
  El tratado de Mastricht acepta un deficit de 3,5% del PBI, que ademas nadie cumple, como si esto no empeorase la situacion.
  Fuera de Europa, la capital del capitalismo mundial, EE.UU:$16 billones(93,6% PBI).
  No es un poco ingenuo pensar en la diferencia que podria hacer Cataluña a la crisis mundial con una deuda total de $60 billones? España esta desintegrandose como el resto del mundo capitalista que no excluye ni siquiera a China que es dependiente de los importadores de sus mercancias que se estan endeudando para hacerlo.
  El sistema esta caduco.

  1. Bueno la deuda de España en su conjunto és del 100% lo del 91% por mala suerte se queda corto…. Al igual que en EEUU. Ahora lo que puede suceder para salvar la papeleta es instal·lar algun sistema de intereses negativos al estilo Japon y ya no importa cuanta deuda generes pues como estado en interès negativos ya no pagarias por la Deuda… Eso veremos el que entre EEUU y la UE y China…. Poco a poco…. El que tiene el poder nunca va a querer perderlo y nunca va a dejar caer el sistema que le permite tener el poder, o eso és lo que yo creo.

 11. Oferir als tenedors del DEUTE espanyol el traspàs del 30% a canvi d’avalar una OPA de Cat a Esp : DEUTE X TERRITORI.
  Operació incruenta , mercantil ja que és una compravenda que queda coberta per una Hipoteca a 20’anys = 16·000m€ anuals que ja patim actualment.
  Passarem de súbdits en lloguer a ciutadans propietaris del seu teritori, i així poder GARANTIR tot tipus de futures inversions, clarament demandades per els esmentats venedors econòmics, en aquest NOU i tant estratègic PAIS.

 12. Molt acertat el article,es la realitat del nostre
  poble catala,hi empre amagada per els interesos del
  gobierno del reino de Espanya que sa aprofitat
  sempre del nostre pais amb tots els aspects,
  devant les seves mancas evolucionistes,el seu
  egoisme hi la seva enveija a portat a Espanya
  a la situacio actual,de disgregacio del pais,
  Hi quedan sumit el resta en una Espanya pobres, les Castellas la Manxa hi altres
  sence recursos de sostenibilitat.

 13. Voldria que tinguessis raó , tinc 75 anys i començo a sentir el cansament de fer d’activista intensament com si en tingues 40 . Temo haver de parar avans d’aconseguir la República Catalana plenament .
  Estic molt emprenyada amb els Partits politics que estan tots malalts de partidisme, es inacceptable , no ens ho mereixem .
  Seguim Joan seguim , pero premem l’accelaredor !
  Moltes gràcies !
  Carme Rigola

 14. Catalunya no ès avui independent… ni ho serà demà -amb els actuals dirigents q tenim-, perq realment ni s’ho varen propossar abans, ni s’ho han propossat ara!

 15. “Sopars de duro” com aquest, ja fa temps que independentistes ben intecionats estan venent,,, però nois,, la realitat és una altra cosa.
  I demostra,altres coses,, el camí, no és l autonomisme d alguns, segir, ,pero tampoc ho és ,, el de declar de independencia simbòliques, i brindis a sol com el que reflexa l article, ,

 16. Interessant, tot i q aquesta és una mirada “per dalt” i feta sobretot des del punt de vista econòmic. Cert q al nostre món actual, i potser d’alguna manera en tots des de fa molt segles (amb alguna encomiable excepció marginal)… Però el món del poder econòmic tb ha de saber, i sap, que li convé estabilitat social. I això implica el q en antropologia s’anomena “redistribució”. Si no hi ha mecanismes de redistribució potents i cert canvi de paradigma, perilla la pau social on es sustenta, avui més q en segles anteriors, l’estabilitat (= confiança) q precisen els mercats. Això es degut a l’empoderament popular, sobretot de les classes mitjanes (q és el q tradicionalment diferencia Catalunya d’Espanya). En resum i x entendre’ns: “als nostres” se’ls ha d’acontentar!… Diria q aquest aspecte no el te gaire en compte el Canadell en aquest article.🤔

 17. Estic d’acord amb els que exposen dubtes, sobre la possibilitat de convertir l’estat castellà, en un estat federal. Catalunya mai a d’acceptar ser un estat associat al abans esmentat estat castella. Encara que ens prometin l’or i el moro. CATALUNYA, només és recuperarà si assoleix la independència en forma de República de CATALUNYA

 18. Molt bon article, PERÒ crec què el error d’aquest article radica amb que els salaris de Polonia, Hungria, Txequia.. Per a que el sur de la corona de castella sigui competitiva es equivalent a menys de la meitat del Salari minim actual i no veig Españoles muy españoles amb pocs estudis treballant de sol a sol per 400 euros mensuals. Reclamaran una ajuda economica eterna…. Que per això tenen el pitjor govern regional d’Europa, la Susana Diaz. Finalment es espectacular com tot el mon empresarial tecnològic aterra a Catalunya, absolutament tots al mateix moment, l’autentica informació del que succeirà està en un altre nivell i els grans poders econòmics ja ho tenen tot previst, la banca sempre guanya. Venen grans canvis i si no en tenim prou, nosaltres doncs seguirem per la nostra via. Visca la República Catalana.

 19. Ciencia ficció
  No ens deixaran anar
  Ni deixaran als pressos politics
  Quedarem sota la bota amb la bota mes mal possada que abans
  No podem fer-ho ara
  Pero hem de continuar , fins ser tres millons , no dos, llavors si podrem

 20. Descarto tot el que no.sigui la independència TOTAL de Catalunya. Ni federalisme ni collonades. Vull la senyera a l’ONU i desfilar a les Olimpíades sota la nostra bandera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *