Català, Internacional

Primers presos catalans de camí cap a Catalunya

Traducció de l’article de @ralf_streck a @heise_de

https://www.heise.de/tp/features/Erste-katalanische-Gefangene-auf-dem-Weg-nach-Katalonien-4097838.html

dhavozzx4aelqmt-754c607006478b10Les denúncies contra Puigdemont són encara més novel.lesques, el nou govern de Sánchez està perdent la majoria

És un petit gest del nou govern socialista que els presos polítics catalans hagin començat a ser traslladats prop de casa seva. En primer lloc, sis dels nou presos seran transferits, els altres tres exconsellers estaran a punt de seguir-los. Han sortir avui cap a les presons de Lledoners i Figueres. Han arribat a la presó de Zuera a Saragossa, des d’on seran enviats a Catalunya el dimecres.

Es tracta d’un petit gest abans que el president espanyol Pedro Sánchez es reuneixi amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el proper dilluns.

 

És petit, perquè només s’apliquen les lleis existents, que preveuen que el càstig sigui prop de casa.

 

Així ho ha assegurat el nou cap de govern, Pedro Sánchez, que no vol donar un significat polític al procés i ha explicat la mesura dient que era evident que els presos han d’estar on estan “integrats socialment” i viuen “les seves famílies i defensors”.

Però és un petit gest per promoure el començament del diàleg i enviar senyals de relaxació addicionals. Durant dècades, tant si el PP com els socialistes han estat o no al govern, Espanya ha violat el principi d’empresonament prop de les famílies en aquells que estan a la presó per motius polítics. Fins ara, molts més  presos bascos han estat empresonats a la remota Andalusia meridional que al País Basc i a totes les regions veïnes. Atès que aquests casos són en la seva majoria casos criminals, ni tan sols és possible discutir qüestions de litigi i jurisdicció durant la investigació, aquesta ha estat la mateixa justificació per la l’empresonament dels presos catalans a Madrid.

Per descomptat, les transferències també tenen a veure amb el fet que Sánchez confia en els vots dels partits catalans, igual que va passar en la moció de censura del cap de govern Mariano Rajoy. A més, el líder de Podemos fa una mica de pressió sobre el govern minoritari i feble. Per al cap de Podemos, Pablo Iglesias, és “una bona notícia” que els reclusos es traslladin, però també diu: “No hauríeu d’estar a la presó”. De fet, els exilats no estan empresonats en cap país des que van fugir de la persecució d’Espanya.

 

El jutge espanyol s’aferra a la malversacióEl jutge Pablo Llarena i el seu Tribunal Suprem continuen intentant construir un suposat desfalc de diners públics per al referèndum d’independència.

 

Per tant, calcula una suma de poc més de 900.906€ com a cost per les arques públiques i és el que podria haver costat l’ús de les escoles per la votació. Sembla molt aventurer, per justificar una apropiació indeguda dels diners dels contribuents.

Però encara és millor, fins ara Llarena sempre ha afirmat que l’expresident del govern de Catalunya exiliat a Alemanya, Carles Puigdemont va desviar 2,1 milions d’euros per al referèndum. El ministre d’Hisenda espanyol, que havia tingut des d’abans del referèndum el control de les finances catalanes, havia declarat que no s’hi havia destinat cap euro. “No sé amb quins diners es va pagar el referèndum, però no amb diners públics”, va manifestar Cristóbal Montoro clarament.

Això passa sense deixar empremta en Llarena, que es troba cada vegada més enredat en la perversió de la justícia. S’han enviat les citacions corresponents i aviat estarà a la cort a Bèlgica. Ara fins i tot ha exigit als acusats els seus ficticis 2,1 milions d’euros com a dipòsit. Si no ingressen els diners, amenaça amb embargar les propietats dels acusats. Tanmateix, les organitzacions de la societat civil han pogut recaptar aquests diners a través de donacions per anul·lar l’intent del jutge de destruir econòmicament els acusats.

El fet que pugui persuadir els jutges alemanys amb els seus càlculs aventurats per lliurar a Puigdemont com a mínim per suposada “malversació” és, tanmateix, molt dubtós. El Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein ja ha rebutjat fa temps les acusacions descabellades d’una suposada rebel·lió i també l’intent de rebaixar-les en sedició ja que no hi havia la violència necessària. Però fins i tot en la apropiació indeguda, comparable a la malversació espanyola, ja han expressat molts dubtes. El fet que el jutge Llarena hagi tornat a enviar massivament informes una vegada més, fora de tots els terminis, podria molestar als jutges alemanys. Acaba de lliurar uns altres 38 megabytes de material. Es tracta d’unes 2000 pàgines, que haurien de ser rebutjades perquè han estat enviades en castellà i no han estat traduïdes a l’alemany tal i com es requereix. A més, fins i tot estan enviades massa tard, doncs la defensa ja ha respost a les acusacions del fiscal alemany.

Segons l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, Llarena només vol evitar una ràpida decisió a Alemanya.

Perquè, com en el cas dels tres exiliats a Bèlgica, no seria un rebuig formal de l’extradició, sinó un rebuig substancial, perquè les al·legacions són simplement insostenibles. De fet, la decisió de Puigdemont ha estat posposada per l’OLG.

Els mitjans de comunicació espanyols han dit que el Tribunal ha desmentit aquesta afirmació de Boye. I citen a la portaveu de la cort Frauke Holmer, que no vol posar sota “cap circumstància” un termini. Si els jutges necessiten ara “dues, quatre o sis setmanes, no ho puc dir”. La documentació ja està disponible i serà analitzada. Si els jutges també volen traduir i analitzar més de 2000 pàgines, amb cost carregat als alemanys, que acaba de ser demanat per Llarena, la decisió podria trigar molt més de sis setmanes.

 

El govern comença a tremolar

És evident que esquerra republicana (ERC) mostra a Sánchez , abans que s’iniciïn les converses, que el seu govern està en terreny inestable. La renovació del lideratge en els mitjans de comunicació públics, a qui els periodistes sota el govern del PP van culpar d’una manipulació massiva, han fracassat. ERC es va abstenir, exigint un “diàleg sense fronteres” entre Sánchez i Torra. Una sol·licitud que havia estat rebutjada anteriorment al Parlament perquè els socialistes es van abstenir.

ERC amenaça d’abandonar completament el govern de Sánchez i abstenir-se, deixant pràcticament inacabable la immensa majoria del que vol Sánchez si no està disposat a parlar amb els catalans sobre els problemes incòmodes. Amb l’apropament dels presos no està a prop de crear un bon clima. Els catalans demanen el seu alliberament com Podemos. Si no es pot trobar cap solució, podrien entrar ràpidament a l’agenda noves eleccions a Espanya. (Ralf Streck)

Please follow and like us:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *