Corto Maltese: “Catalunya és una zona molt llaminera per a totes les potències mundials”

corto
“La burgesia catalana ha fet el pas de la independència, i no hi ha marxa enrere”

Hi ha fils de Twitter que tenen un principi, però no sempre un final. Això és el que passa amb les piulades d’@helixx85, conegut en aquesta xarxa social com a Corto Maltese. I és que aquest personatge es va fer conegut al món virtual arran d’haver perdut la feina (des del 27 de febrer ho té fixat al seu perfil) i pel seu fil inquietant i inacabable #MegaFilCorto. Aquí és on parla de les seves relacions amb l’anomenat deep state (DS) català. El seu pseudònim té l’origen en el nom del còmic d’Hugo Pratt, amb el qual se sent molt identificat. A Canal República l’hem conegut… és una bona persona i lliure molt lliure! Gaudiu de la conversa.

Què és o qui forma el DS o deep state?
El concepte deep state ens arriba dels Estats Units, però fins fa poc ni es feia servir ni s’entenia ben bé què era. A través de sèries com House of Cards la gent acaba fent-se la idea que darrere de les decisions polítiques i econòmiques d’un país hi ha poques persones i poc visibles que decideixen molt. En el cas català ja teníem un concepte semblant, que era la burgesia catalana. Ambdós conceptes són emprats amb una barreja d’odi i admiració, amb unes ganes de saber “realment” què i com passen les coses.

I quin és l’origen en el cas català?
Pertànyer a la burgesia catalana és un tema històric, encara que avui en dia la capacitat d’influir d’aquesta s’ha diluït força. Catalunya i, per extensió, Espanya, és una anomalia europea, amb potents burgesies locals. A cada poble hi ha els cacics, els burgesos, els terratinents. A diferència de l’Europa més avançada, on les empreses s’han professionalitzat, s’han fet grans i es financen als mercats de capitals, a casa nostra insistim en el model de fa dos segles, o sigui empreses familiars de mida més reduïda i que perduren en el temps. Pel cas concret espanyol i català, el que jo anomeno Deep State català (i espanyol) serien les grans famílies burgeses de Barcelona.

Qui són?
Són famílies que es van fer immensament riques amb la industrialització de Catalunya i, després, amb la neutralitat d’Espanya durant la Primera Guerra Mundial. No és gens casual que tinguessin lloc a Barcelona dues Exposicions Universals en poc temps, el 1888 i el 1929: és just el període que va des de la industrialització catalana a la Primera Guerra Mundial i entre guerres, abans de la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil. Aquestes famílies van ser les que van acabar donant el suport necessari a Franco, tot i ser catalanistes, perquè aquest s’imposés en la mal anomenada Guerra Civil, que hauríem d’anomenar Cop d’Estat feixista.

Qui forma part del DS català? Vostè hi té alguna vinculació?
En el meu cas, tinc una branca paradigmàticament burgesia catalana, per part de la meva mare, més exactament per part de la mare de la meva mare. Parlem d’una família amb orígens a França, que arriba com tantes altres, fugint de la Revolució Francesa de 1789, amb diners i un ofici. De seguida col·laboren en la industrialització de Catalunya, fonamentalment obrint unitats productives tèxtils. Cal tenir en compte que a principis del segle XIX a Catalunya la proporció de naixements de pares francesos va assolir el 25% del total! Són famílies, que encara que en l’actualitat ja no són, ni molt menys riques com abans, sí que tenen molts membres escampats per tot el territori i uns certs valors comuns.

Quants membres són a la seva família?
En el meu cas, serien unes 600 persones.

Com d’estreta és la relació amb el DS espanyol? I en l’àmbit internacional?
El que explico en els meus Fils, que aparentment interessen força, és una aparent contradicció, que arrosseguem des de temps immemorials. I és que l’ara anomenat Deep State català i espanyol coincideixen si no al 100%, sí al 80%. A partir d’aquí, la hipòtesi de treball, per no dir certesa, és que l’Espanya que surt del franquisme ve definida per la burgesia catalana i, en part, basca. És aquesta mateixa gent la que ara han decidit redefinir el repartiment del poder polític, després de constatar la impossibilitat d’acords amb la Cort madrilenya d’aquests alts funcionaris castellans, gallecs i andalusos, que copen els llocs a Madrid.

Últimament hem vist certs moviments del president que l’apropen a Israel, creu que hi ha relacions entre el DS jueu i el DS català?
Uns dels handicaps històrics de Catalunya i Espanya neix a partir de 1391, amb els pogroms contra els catalans i espanyols jueus. Aquests acabarien amb l’expulsió dels jueus i l’empobriment definitiu de la península Ibèrica. El pitjor, però, a part del genocidi comès pels Reis Catòlics, és la desconnexió provocada amb els altres jueus del món. Els 40 anys de franquisme i l’antisemitisme d’Estat tampoc han ajudat a posar solució a aquest aïllament espanyol i català. Tenim un país on en lloc de tenir jueus amb cara i ulls tenim cripto jueus, que s’amaguen sota denominacions estranyes i poc globals com l’Opus Dei i ser catalans. Només assumint-nos com a jueus i demanant reparació al greuge històric d’haver sigut deixats de banda del món jueu mundial podrem ser un país normal, sigui Catalunya o Espanya.

Creu que al DS jueu pot amoïnar-li una Catalunya independent en l’àmbit de la seguretat?
Ja des de l’època del pare de Jordi Pujol, els jueus saben de quina banda estan els seus aliats a la península Ibèrica. Pels jueus del món, tornar a Sefarad o a Catalunya (hi ha discussions sobre si Catalunya pertanyia o no a Sefarad o era simplement la Marca Hispànica) és tornar a casa amb les claus que es van emportar a corre-cuita. Home, sweet home!

Creu que el DS català està a favor d’una Catalunya Independent?
El deep state català es mou per interessos propis de cada un dels seus membres. No obeeixen a cap pauta, perquè l’única cosa que compta és gaudir de la vida i protegir els fluxos d’ingrés que permeten mantenir el nivell de vida desitjat. El mateix DS que va ser capaç d’imposar el dictador Franco pels seus interessos, va impulsar la reforma de l’Estatut de 2006 i va veure la impossibilitat d’arribar a nous acords amb Madrid.

I ara, què?
A partir d’aquí, han fet el pas (arriscat) de la independència i no hi ha marxa enrere. Tot i això, és important tenir en compte que al DS se’l compra amb diners o favors fàcilment i poden canviar d’opinió sense despentinar-se, si els compensa el tracte.

Com afectaria el DS català que Catalunya fos independent? Hi ha moviments dins del DS català en aquest aspecte?
La burgesia catalana no hauria pres el camí de la independència sense haver-se preparat per tots els escenaris possibles. Ho fa perquè li compensa. No hi ha més. Fonamentalment el que han fet és internacionalitzar les seves unitats productives i treure fora del control espanyol tant actius com persones, que ara són a l’estranger, preparant la transició nacional.

A nivell DS internacional, interessa el potencial econòmic i geopolític de Catalunya? Catalunya és una zona molt llaminera per totes les potències mundials. A qui més interessa és a França, a Israel i els Estats Units, però també a Rússia i la Xina. És feina del Diplocat (en liquidació) i els partits polítics independentistes, juntament amb el DS català oferir favors i concessions a canvi del seu suport. Com deia Churchill i qualsevol deep state, tot obeeix a interessos, res més.

Please follow and like us:

2 thoughts on “Corto Maltese: “Catalunya és una zona molt llaminera per a totes les potències mundials”

  1. I a què respondria, que en Torra hagi demanat ja, debatre sobre fer un nou estatut d’autonomia dintre de la constitució espanyola?

  2. Molt bo el reonament i ben fonamentat. Compro l’ argument. Soposo que ara que el tema Catalunya s’ ha internacionalitzat, a aquest grups se’ls fara mes facil fer presio a la resta de congeners d’ Europa. Estic pensant si el moviment promocionat per l’ Anton Costa de la Fundación Círculo de Economía va en aquesta direccio…… ho penses?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *