No sabia pràcticament tothom que la democràcia espanyola estava ja en crisi profunda?

‘L’objectiu dels líders independentistes catalans i els ministres espanyols s’ha d’investigar de manera independent, diu l’expert en ciberseguretat [Ronald Deibert, Universitat de Toronto]. L’ús del programari espia Pegasus per atacar líders independentistes catalans i polítics espanyols, inclòs el primer ministre, ha submergit Espanya en una “crisi de la democràcia”, i la seguretat nacional que només es pot abordar amb una investigació independent, ha advertit un important expert en ciberseguretat.

‘El mes passat, investigadors del Citizen Lab de la Universitat de Toronto van revelar que almenys 65 persones relacionades amb el moviment independentista català havien estat atacades amb programari espia entre el 2017 i el 2020.

‘Quinze dies després, el govern espanyol va anunciar que els telèfons del primer ministre, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, havien estat piratejats amb Pegasus els mesos de maig i juny de l’any passat.

(…)

‘Mentre que el govern espanyol s’ha negat a especular sobre qui pot ser el responsable d’apuntar els telèfons de Sánchez i Robles, referint-se només a atacs “il·lícits” i “externs”, s’ha apuntat en direcció al Marroc, que es trobava en tensió / enfrontament diplomàtic amb Espanya quan es van produir els atacs pirates.

‘Una filtració de dades al cor de la investigació de Pegasus va revelar que més de 200 números de mòbil espanyols van ser seleccionats com a possibles objectius per a la vigilància el 2019 per un client del Grup NSO que es creu que era el Marroc, però el Marroc ha negat espiar cap líder estranger amb Pegasus i va va dir que els periodistes eren “incapaços de demostrar que [el país tenia] cap relació” amb NSO.

‘L’expert Ronald Deibert va dir que, tot i que no tenia informació sobre aquells atacs, hi havia dos escenaris possibles: que es tractés d’un govern estranger, possiblement del Marroc; o que era una “agència interna corrupta” que actuava contra [o per] l’estat.

“Tenint en compte el que he vist a Espanya, aquest és un escenari totalment plausible”, va dir. “Ambdós casos, ambdues hipòtesis, apunten a la necessitat urgent d’una investigació independent i imparcial”.

Font: The Guardian, Regne Unit, 15-05-22

Please follow and like us: