La Qüestió és Europea i l’Aposta és Europea

No podem deixar això a la discreció dels estats membres, que sufocaran els escàndols

‘El Parlament Europeu refuta l’argument de la Comissió Europea’. ‘El comitè del Parlament examinarà si l’ús de programari espia va infringir la legislació i els drets fonamentals de la UE. Crearà una comissió d’investigació sobre l’escàndol provocat per Pegasus, un programari utilitzat pels governs de la UE per espiar personalitats europees, polítics, periodistes i càrrecs electes. “No es pot subestimar la gravetat de l’escàndol Pegasus”, va dir dimarts l’eurodiputada diputada liberal holandesa Sophie in’t Veld (Renew Europe, grup liberal), que s’espera que sigui la ponent del comitè: El comitè examinarà si l’ús de programari espia va infringir la legislació i els drets fonamentals de la UE. L’informe s’hauria d’adoptar en un any, diu el grup Renew. “El fet que els comissaris europeus siguin atacats, potser pels governs de la UE, només agreuja una situació ja greu. Hem d’arribar al fons”.

‘El comissari europeu de Justícia, el belga Didier Reynders, seria un dels funcionaris europeus espiats gràcies a Pegasus. El programari del fabricant israelià NSO és capaç de llegir totes les dades dels telèfons mòbils atacats. També pot encendre la càmera i el micròfon del dispositiu sense que l’usuari s’adoni.

‘L’escàndol ha causat un nou gir a Espanya on l’independentisme català va acusar dilluns el govern d’haver utilitzat aquest programari per espiar els mòbils de desenes dels seus líders entre el 2017 i el 2020. “En una Europa democràtica, no hi hauria d’haver-hi. no hi ha lloc per a l’espionatge”, ha denunciat l’eurodiputat català Carles Puigdemont durant una roda de premsa a Brussel·les.

(…)

“Ens hem d’armar”

‘Preguntada, la Comissió Europea va declarar dimarts que no tenia competència per fer front a les activitats d’intel·ligència dels Estats membres. “Confiem en poders judicials independents per fer front a les accions dels seus governs”, va dir un dels seus portaveus.

El Parlament Europeu refuta l’argument. “La qüestió és europea i l’aposta és europea. No podem deixar això a la discreció dels Estats membres, que sufocaran els escàndols”, va denunciar l’eurodiputada ecologista alemanya Hannah Neumann, durant una altra roda de premsa, organitzada pel grup dels Verds. “Ens hem d’armar (…), desenvolupar un marc normatiu europeu per evitar que aquest escàndol continuï, i determinar què es pot fer o què no”, ha afegit la seva homòloga espanyola Diana Riba i Giner. Font: Le Parisien (França)

Please follow and like us: