Entrevista al mitjà alemany Taz al MHP Carles Puigdemont. Adjuntem traducció

Entrevista al mitjà alemany Taz al MHP Carles Puigdemont: “Una espurna d’anarquia.”. “Aquesta nació (Catalunya), encara que molt petita i envoltada de dues grans potències, Espanya i França, ha aconseguit sobreviure durant més de mil anys”.

ADJUNTEM TRADUCCIÓ:

“Una espurna d’anarquia.”

edv_ebuu_400x400

Quina és la cultura catalana? En parlem amb Carles Puigdemont, l’expresident de Catalunya.

La nostra autora va conèixer a Carles Puigdemont, l’expresident de Catalunya, que actualment espera a Berlín la decisió dels tribunals sobre una possible extradició a Espanya, en un debat a la TU de Berlín. Va aprofitar l’oportunitat d’entrevistar-lo com el fundador de Catalonia Today, la revista en anglès, sobre la cultura del seu país, que és el nucli de la promoció turística catalana en l’Any del Patrimoni Europeu de 2018.

Taz el cap de setmana

  • Senyor Puigdemont, com podem explicar a la gent d’aquí a Alemanya què és Catalunya?

És una antiga nació europea d’origen carolingi amb costums, tradicions i organitzacions socials que són comuns a la majoria d’altres nacions europees. No obstant això, aquesta nació, encara que molt petita i envoltada de dues grans potències, Espanya i França, ha aconseguit sobreviure durant més de mil anys. Sovint va haver de defensar-se contra amenaces greus, contra els intents de destruir el seu idioma i les seves institucions. En aquest sentit, és un petit miracle que encara existeix una cultura que ha estat amenaçada i perseguida durant tants segles. I això és una cosa que Europa ha d’estar orgullosa i protegir, perquè forma part de la seva diversitat i riquesa cultural.

  • Quina identitat té la cultura catalana?

És una cultura que canvia amb les condicions. Fa cent anys, per exemple, hi havia una àmplia acceptació de la tauromàquia a Catalunya. Avui se li considera alguna cosa menyspreable. I crec que això és només força de caràcter, la capacitat d’adaptar-se a les diferents influències i estar oberts a les ones d’immigració dels darrers segles. Això, afortunadament, va impedir l’aparició del nacionalisme ètnic, que estava en voga en els segles XIX i XX. No ens preguntem: qui és el català? Sinó, qui vol ser català?

“EN ENTREVISTA: CARLES PUIGDEMONT, el polític català i el líder separatista que no pot marxar d’Alemanya sense l’aprovació de la fiscalia.”

  • Però, quin és el tret específicament català?

Per exemple, no tenim recursos naturals, sinó una posició estratègica pel que fa a les influències de les diferents cultures. Aquesta barreja d’influències externes és acompanyada d’un gran potencial creatiu. Això es pot veure en el modernisme, l’avantguarda abans i després de les guerres, i ara, per exemple, a la cuina o l’arquitectura. Però Catalunya sempre ha estat un país que ha fomentat la innovació i la recerca. És aquest equilibri entre el vell i el nou, entre seny (raó) i rauxa (passió), entre el local i el cosmopolita, entre una ciutat cosmopolita oberta com Barcelona i els Pirineus.

  • On pot un turista alemany experimentar realment què és la cultura catalana?

Depenent del que està buscant. La pot experimentar a la taula al Celler de Can Roca o a la Fundació Miró de Barcelona. Pot experimentar el modernisme o el surrealisme al Museu Dalí de Figueres. Quan camineu pel Call de Girona, podeu experimentar l’espiritualitat més profunda i caminar pels passos dels grans cabalistes. O si són els edificis romànics de Taüll als Pirineus, a cada racó es pot gaudir de la cultura catalana, per dir-ho així.

A més de més d’una dotzena d’edificis, els festivals catalans són llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. En alguns festivals, hi ha coses boges com la Nit de Sant Joan, on hi ha molt foc.

Sí, aquests són el Seny i la Rauxa. I és precisament aquesta feliç combinació d’ambdues que caracteritza Catalunya. Per descomptat, això no sempre condueix a un resultat feliç. De vegades la Rauxa no és apropiada. Hi havia excessos com la Guerra Civil Espanyola …

  • També parla d’excés en la situació actual?

No, al contrari. Crec que és un bon exemple de l’equilibri que hem dit. Si analitzem les grans mobilitzacions des de l’any 2012, podem veure que milions de persones han sortit al carrer d’una manera absolutament pacífica, sense trencar un plat. 50.000 van protestar a Bèlgica amb una brigada que després va netejar el carrer. Les persones són capaces de realitzar mobilitzacions importants a partir de l’1 d’octubre. Però el punt és que no ens agrada la violència.

  • Però hi ha el foc. D’on ve aquesta afinitat dels catalans amb el foc que hi ha en moltes festes, que sovint tenen alguna cosa anàrquica?

Sí, hi ha una espurna d’anarquia. Tot català té un petit anarquista, però de manera positiva. Això assegura la creativitat.

  • L’Agència Catalana de Turisme va declarar l’any 2018 l’Any de la Cultura, té alguna importància política per a vostè?

No, la política ha de proporcionar els mitjans perquè la cultura pugui complir el seu paper de transformador de la societat, tant si ens agrada o no. Tenim un conflicte molt seriós amb l’Estat espanyol a causa de la persecució de músics, rapers els textos dels quals poden provocar i insultar. Però això és part de la creativitat. No podeu penalizar una cosa així. La cultura ha de ser creativa i no només d’oci o de consum.

  •  Però a Catalunya també hi ha el perill que la cultura, per exemple Gaudí, es vengui al millor postor.

Per descomptat, també és important democratitzar la cultura i fer-la accessible per a tothom. Pot ser el turisme planteja un cert perill, però també és una ajuda indispensable per a la cultura. I la idea que el turista és un ser insensible sense cap interès real en la cultura sembla ser una generalización inadmissible. Tots som turistes. Si estem aquí a Berlín, també volem conèixer la cultura, participar-hi.

  • Però hi ha certs excessos pels que protesten els barcelonins.

Sí, cal tractar-ho correctament. I no és fàcil trobar la fórmula ideal per a això. Però la mobilitat i la llibertat de les persones són un gran actiu. I crec que un país com Catalunya està en una posició millor que un país que ofereix només un producte turístic. Tenim una zona circumdant amb capacitat per a moltes persones. Hem de dir a les persones que van a Barcelona que poden agafar el tren de Barcelona a Girona en 39 minuts o anar caminant pels Pirineus en pocs minuts. Si ho fem bé, podem limitar l’impacte a la veneciana de Barcelona. Perquè és important que preservem el nostre entorn, el nostre patrimoni, les nostres tradicions. Si no fem això i ens limitem a guanyar els guanys econòmics, significa la pobresa per al futur.

Please follow and like us: