Disposats a Fer República!

Encara no segueixes @canalrepublica a Twitter?
Llegeix tots els articles de Joan Canadell a Canal República.

Joan Canadell
Empresari co-fundador del Cercle Català de Negocis (CCN)


El 27 d’octubre vam proclamar la República d’acord amb el mandat del referèndum de l’1 d’octubre, i el 21 de desembre els partits polítics que defensaven la construcció de la República van guanyar en escons i per tant els toca fer-la efectiva.

Per què no es va fer efectiva els dies posteriors al 27O? Potser no ho sabrem mai, però és evident que l’Estat ha demostrat per activa i per passiva que ens ho hauria posat molt difícil. De fet, segueix dient que no ho permetrà.

Però potser des de la societat civil podem fer-la efectiva amb els nostres actes. Tenim més de 2 milions de persones que han votat República, i cal que en la mesura que puguem actuem com si ja en fóssim una de manera que l’Estat quedi cada cop més debilitat i poc legitimat. Encara no sabem exactament com, però en algun moment aquesta debilitat obrirà una finestra d’oportunitat que farà caure l’estructura de l’Estat a Catalunya i es consolidarà definitivament la República. No m’imagino gaires anys amb un Estat agressiu i més de 2 milions de persones no volent formar-ne part. No ens enganyem, al segle XXI això no pot durar molt de temps.

Fer República és un binomi que implica actuar com si ja fóssim una República catalana. També implica desconnectar de la monarquia espanyola i tot el que implica i la sustenta, i això inclou una oligarquia corrupta i extractiva composada per tots els actors de l’Estat: sistema polític (compte, que hi ha partits catalans que encara en formen part), sistema judicial (no cal explicar gaire), mitjans de comunicació (mediastorm), casa del rei, exèrcit, i empreses de l’IBEX. Cal desconnectar de tot això tant com es pugui.

Es tracta de fer un canvi d’actitud de bona part d’aquests 2 milions de republicans. Tot i que vivim en una democràcia de baixa intensitat, encara hi ha moltes coses que podem decidir per nosaltres mateixos. És per aquí que hem de començar: deixant de fer coses que ens mantenen a Espanya i fer-ne d’altres que ens hi desconnecten. Per exemple, si anem a comprar a Mercadona (que sabem que finança la FAES), o a El Corte Inglés, Repsol, Endesa, Movistar… entre moltes altres que formen part del famós Palco del Bernabeu, estem acceptant de forma voluntària seguir fent el joc a l’oligarquia espanyola. Totes aquestes empreses tenen competidors catalans o d’altres indrets, i alguns més implicats que d’altres amb el progrés de Catalunya. Hores d’ara, milers de catalans ja han fet aquest primer pas de desconnexió i cal seguir-lo fent.

Fer República també implica creure’ns-ho i, per tant, no donar per admissibles actituds clarament antidemocràtiques respecte els nostres drets com a poble. En concret, em refereixo al fet que algun partit polític i diversos tertulians i periodistes estiguin acceptant que no podrà ser investit cap dels candidats proposats pels que han guanyat les eleccions. A sobre, pressionen per fer un govern autonòmic. Amb quina credibilitat volen sostenir la República els que actuen amb aquesta actitud pròpia del síndrome d’Estocolm? S’han guanyat les eleccions i ha de governar qui té més suports, no qui vulgui el govern monàrquic antidemocràtic. En democràcia, la primera baula de la cadena és respectar els resultats de les eleccions, i no podem qüestionar de CAP manera aquest principi. De CAP!!!

Dit això, per què volem fer un govern autonòmic? Diuen que perquè el país ho necessita, i aleshores jo dic: n’esteu segurs? Hi ha molts exemples d’estats que han trigat mesos, i fins i tot més d’un any a fer govern. Això és normal en democràcia. També hi ha casos com Itàlia, on l’economia i la política fa anys que van desacompassats. Però és que mentrestant, Catalunya creix per sobre del 3%, està generant més llocs de treball que la resta d’Espanya, seguim superant rècords d’exportacions, turisme i inversions (abans d’ahir es va saber que Facebook donarà feina a 500 nous treballadors a Barcelona, i no seran pas mileuristes…). En canvi, certament les infraestructures segueixen sense desenvolupar-se, les lleis socials segueixen als tribunals i els mossos segueixen més controlats que mai. De debò algú creu que això canviarà en positiu amb un govern autonòmic?

El que en realitat està passant és que les empreses i els professionals catalans han entès que cal treballar de valent per tirar endavant i estan més actius que mai a tots nivells; també més internacionalitzats. Per això l’economia va bé, i no perquè hi hagi un govern o altre.

D’altra banda, tinguem clar que la única manera d’aprovar les lleis socials anul·lades i dotar-les de pressupost és que fem efectiva la República. Per tant, qui de debò vulgui que els més necessitats puguin gaudir d’aquestes polítiques, que lluiti per fer-la efectiva al més aviat possible.

On és, doncs, el problema? Saben on crec jo que rau? Doncs que hi ha partits que son veritables menjadores i que ara estan preocupats perquè els arriba poc pinso i en volen més. Però no els permetem que amb aquesta preocupació anul·lin el nostre desig de fer efectiva la República. Treballem per fer-la possible i demostrem-los que ells queden enrere, sobretot a les urnes però també al carrer i a les xarxes.

Finalment, el que he explicat fins ara tracta bàsicament de com desconnectar de l’Estat, però cal parlar també de com construir la nova República. En aquest punt serà clau el procés constituent, que haurem de fer des de la societat civil. Però també hi ha altres alternatives que aniran sortint els propers mesos: els convido a què estiguin atents per donar-hi suport de seguida que surtin. La societat civil organitzada, com sempre, sabrà fer una crida majoritària a la qual haurem de respondre com sempre hem fet: amb creativitat, esperit constructiu i molt d’esforç. Tots a punt per fer República!

Please follow and like us:

One thought on “Disposats a Fer República!

Comments are closed.