“A partir del primer d’octubre la gent té el poder i vol participar activament de tot l’esdevenir dels seus pobles i ciutats”

hv2On1ZE

Parlem amb en Lluís Gibert (a twitter @lluisgibert) advocat que participa de l’Associació d’Advocats Voluntaris de l’1 d’Octubre de Reus (@AdvocatsReus1O) i de la Plataforma Primàries per la República a Reus (@PrimariesReus). No es talla gens a twitter on diu el que pensa i passa per l’adreçador a tots aquells que diuen fer República però no fan res. “La República serà reusenca o no serà.”

Què és advocats 1 O? Com va sorgir? Quants membres són?

Advocats Voluntaris 1O som una associació que neix arrel de la necessitat de donar suport legal i judicial a totes les persones immerses en procediments judicials o administratius emmarcats en accions repressives de l’Estat contra l’independentisme. Va sorgir pocs dies abans del primer d’octubre en el vestíbul dels Jutjats de Reus quan dos companys i jo vam pensar que podríem donar suport jurídic a la gent que anés a votar el dia del Referèndum als col·legis electorals de la partida judicial de Reus i vam fer una crida que va ser resposta de forma espectacular per més de 50 advocats. Actualment diria que en som un centenar.

Quines tasques s’hi duen a terme?

Assessorament i defensa jurídica. Fonamentalment.

Com es financien?

Oferim els serveis de forma totalment gratuïta. Dediquem temps i esforç de forma absolutament voluntària. Creiem que és la millor forma que tenim d’ajudar a la gent. Quan hem necessitat diners (per exemple per pagar una fiança) hem demanat aportacions voluntàries de la gent, amb un èxit rotund.

Com és que va decidir participar-hi?

Per què no puc dir que no a ajudar els altres per una qüestió de país. No ho puc evitar.

Havia participat mai en alguna iniciativa semblant?

Sí. Per exemple vaig ajudar a muntar tot el sistema de recursos administratius dels sancionats pel moviment #novullpagar. De fet l’informe jurídic on es va fonamentar tot el moviment de defensa el vaig fer jo.

Tenen relació amb el govern de Catalunya? I amb els advocats que porten les seves defenses?

No, amb el Govern no. Amb els advocats ens veiem en trobades i els seguim amb molt d’interès. En tot cas estem a disposició mútua.

Tenen relació amb altres associacions de defensa de la República? O amb altres associacions d’advocats?

Sí, intentem coordinar accions i compartir-hi informació. Hi ha comunicació contínua.

Implicar-se en un projecte així li ha comportat repercussions a nivell laboral o personal?

Òbviament. Dediques moltes hores que no pots dedicar a temes remunerats i per tant sacrifiques guanys econòmics. A nivell personal jo sempre he estat activista independentista així que no m’importa massa visualitzar les meves opcions polítiques. Hi ha gent que li agrada i n’hi ha que no.

La majoria de companys independentment del que pensen veuen com s’estan trepitjant principis bàsics del dret i els drets fonamentals

I dins de la professió, quina percepció es té de tot el que està passant amb la justícia espanyola?

Hi ha de tot però la majoria de companys, independentment del que pensen, veuen com s’estan trepitjant principis bàsics del dret i els drets fonamentals. Un advocat vocacional no pot mai estar d’acord en com s’estan forçant les normes, sobretot les del dret penal. És molt escandalós tot plegat.

Què podem esperar de les denúncies presentades pels afectats per la violència policial de l’1-O?

Em resulta difícil respondre a aquesta pregunta. Sé que hi ha molts jutges que són bons professionals  i se centren en les qüestions purament jurídiques. En aquests casos tinc plena confiança que faran bé la seva feina. Però no oblidem que la fiscalia és qui acusa i no veig que tingui gaire motivació, i fonamentar un procediment només en acusacions particulars de per sí té menys força.  Anirem veient.

Tot el que sigui internacionalitzar el conflicte i emmirallar la justícia espanyola a Europa és molt positiu

El jutge Llarena ha estat citat per un jutge belga arrel de la denúncia presentada pels exiliats. Creu que això canvia alguna cosa? Pot afectar d’alguna manera la situació dels empresonats i dels exiliats?

Això és una veritable bomba de rellotgeria de conseqüències imprevisibles. Em sembla una estratègia jurídica brillant. No sé com acabarà però tot el que sigui internacionalitzar el conflicte i emmirallar la justícia espanyola a Europa és molt positiu.

I què en pensa de la querella presentada per Querellants x República? Tindrà recorregut?

Em sorprendria molt que tingués massa recorregut. Però és molt positiu que es posin en evidència els abusos, i aquest és un camí.

Pel que tenim entès també forma part de Primàries per la República. Què és exactament aquesta plataforma?

Primàries per la República és una Coordinadora que pretén ajudar a tots els processos de primàries que es vulguin desenvolupar de cara a les properes municipals amb la voluntat d’intentar aglutinar o concentrar el vot per tal de garantir que en els Ajuntaments del país hi hagi governs republicans.

Com s’organitzen?

El dia 14 de Juliol farem el primer pas en una Convenció a Granollers on s’establiran els elements organitzatius necessaris per tal d’assolir els objectius marcats. S’hi està treballant per la qual cosa encara és aviat per definir-ho

Quina és la seva aportació a la plataforma?

Nosaltres fa temps que estem treballant en un procés de primàries a Reus com una nova eina d’articular candidatures republicanes des d’una perspectiva participativa i que superi les velles dinàmiques partidistes. Participarem activament en la coordinadora per ajudar en el que faci falta.

Cal tenir el control del territori de cara a qualsevol possibilitat futura de trobar el moment d’implementar els resultats del primer d’octubre, i això passa, inexorablement, per guanyar tots els Ajuntaments

Han tingut contactes amb partits polítics? Quina és la seva posició davant la seva iniciativa?

Com a coordinadora encara no s’ha començat a treballar en aquests àmbits. A partir del dia 14 començaran els contactes. Personalment considero que és una iniciativa imprescindible per visualitzar que a partir del primer d’octubre la gent té el poder i vol participar activament de tot l’esdevenir dels seus pobles i ciutats. Per altra banda és important fer entendre que cal tenir el control del territori de cara a qualsevol possibilitat futura de trobar el moment d’implementar els resultats del primer d’octubre, i això passa, inexorablement, per guanyar tots els Ajuntaments

Com hi pot col·laborar la ciutadania?

Promovent i ajudant a configurar processos de primàries als seus pobles o ciutats. És la manera de continuar mantenint el batec del primer d’Octubre, posant en mans del poble el seu destí.  

Vindran temps convulsos, segur, però sempre he tingut confiança en el país i en la seva gent. Ens en sortirem.

Han passat quasi nou mesos des de l’1-O, com veu la situació de Catalunya?

Per una banda veig molta fortalesa en la gent sobre la voluntat d’esdevenir una república independent. L’1-O va ser una data clau en l’imaginari col·lectiu, es va generar un gran moviment de solidaritat mútua i va unir de forma granítica a la gent en l’objectiu comú, però per altra banda la confiança amb els polítics està caient en picat per les seves lluites de poder internes. Hi ha desorientació i indefinició i l’existència de presos polítics no està deixant obrir un debat sincer i obert sobre com hem d’afrontar el camí a partir d’ara.  Vindran temps convulsos, segur, però sempre he tingut confiança en el país i en la seva gent. Ens en sortirem.

Please follow and like us: